Τί είναι οι βάσεις κινητής τηλεφωνίας και πώς λειτουργούν;
‘Ολοι γνωρίζουμε οτι οι σταθμοί βάσεων κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται καθημερινώς. Βρίσκονται σχεδόν παντού και χάρη σε αυτές μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους ανα πάσα στιγμή. Αλλά, γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν αυτές οι κεραίες; Με το παρακάτω, ελπίζουμε να μπορούμε να απαντήσουμε σε πολλές από τις ερωτήσεις σας γι’αυτές.
Σε τι χρησίμευουν οι σταθμοί βάσεων κινητής τηλεφωνίας;
Οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τηλεφωνήματα και να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, δημιουργείται ένας ιστός ο οποίος παρέχει το «σήμα» με το οποίο τηλέφωνα και συνδέσεις γίνονται πιθανές.
‘Οταν καλείται κάποιον, το κινητό σας συνδέεται με την πιο κοντινή κεραία κινητής τηλεφωνίας. Αφού γίνει αυτό, το «σήμα» στέλνεται στην βάση που βρίσκεται πιο κοντά στο άτομο που καλείται.
Δεδομένου ότι χωρίς τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας δε θα μπορείτε να επικοινωνήσετε με κανέναν, η ύπαρξη τους είναι όλο και πιο σημαντική.
Σε σημεία όπου συγκεντρώνετε πολύς κόσμος, δημιουργείται πρόβλημα με την χωρητικότητα δικτύου που, σε συνέχεια, προκαλεί αργές συνδέσεις ή και αδυναμία σύνδεσεις.
Εκτός από αυτές τις εξαιρέσεις, σε γενικές γραμμές η κάλυψη του δικτύου μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας 4G φτάνει έως τα 12 χιλιόμετρα και συνδέει πόλεις με χωριά και γι’αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται εγκαταστάσεις κεραιών ανάλογα με τον πληθυσμό. Καθώς και υπάρχουν μεγάλες διαφορές πληθυσμού μεταξύ χωριών και των πόλεων, είναι πιο συχνό φαινόμενο η ύπαρξη περισσότερων κεράιων κινητής τηλεφωνίας στις πόλεις.
Πώς δουλεύει μια κεραία κινητής τηλεφωνίας;
Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι σημαντικό να καταλάβετε πρώτα πώς λειτουργούν οι τοποθεσίες κινητής τηλεφωνίας – γνωστές και ως κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή σταθμοί. Χρησιμοποιούμε αυτές τις κεραίες σε καθημερινή βάση για να επικοινωνούμε και να είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι.
Ο τρόπος λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι απλός: Μόλις ο χρήστης καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου στο κινητό του και πατήσει το κουμπί κλήσης, η κεραία λαμβάνει το σήμα. Στη συνέχεια η κλήση αυτή περνάει από ένα κέντρο. Απο το κέντρο, στην συνέχεια, στέλνεται στην κεραία όπου είναι συνδεδεμένος ο αποδέκτης της κλήσης. Τέλος, το τηλέφωνο του αποδέκτη αρχίζει να χτυπάει. Είναι σαφές ότι η κλήση συνδέεται από τη μία κεραία στην άλλη. Πρώτα, η κεραία του καλούντος λαμβάνει το σήμα και στη συνέχεια η κεραία του δέκτη στέλνει το σήμα, ώστε το κινητό του δέκτη να αρχίσει να χτυπάει.
Έτσι, όταν ένα φωνητικό μήνυμα αναφέρει ότι το κινητό τηλέφωνο του παραλήπτη δεν είναι διαθέσιμο, αυτό συμβαίνει επειδή ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος σε κεραία με σήμα- και επομένως, ο παραλήπτης δεν μπορεί να λάβει την τηλεφωνική κλήση σας.
Πόσο μεγάλη είναι μια κεραία κινητης τηλεφωνίας;
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γενικά, ξεχωρίζουν για το μέγεθός τους. Με την πρώτη ματιά, θα πίστευε κανείς ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά το μήκος των κεραιών μπορεί να κυμαίνεται από 30 εκατοστά έως και 3 μέτρα. Συνήθως τοποθετούνται στην κορυφή ενός ιστού ή στην ταράτσα ενός κτιρίου. Προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν αυτές οι υποδομές στο τοπίο, ενσωματώνονται, σε πολλές περιπτώσεις, στο περιβάλλον- με υλικά που μιμούνται τα στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο και περνούν απαρατήρητα.
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται συνήθως στις υψηλότερες κορυφές των πόλεων ή στις ταράτσες των κτιρίων. Για λόγους ασφαλείας, συνιστάται απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων μεταξύ μιας κεραίας και ενός ατόμου, προϋπόθεση που τηρείται εύκολα τόσο σε αγροτικά όσο και σε αστικά περιβάλλοντα.
Έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, για ποιο λόγο χρησιμοποιείται και πόσο μεγάλη είναι;
Επικοινωνήστε με την APWireless Greece καλώντας στο 211 234 6662, ή επισκεφθείτε το www.apwgreece.gr, και ένας από τους διευθυντές μας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη μίσθωση του σταθμού κινητής τηλεφωνίας σας.