Κάλυψη και Χωρητικότητα

Σκεφτείτε το εξής: Είστε στο πάρκο της περιοχής σας έτοιμοι για την έναρξη μιας συναυλίας το βράδυ της Παρασκευής. Ψάχνετε για τους φίλους σας, αλλά δεν μπορείτε να τους εντοπίσετε. Έτσι, τους στέλνετε ένα φωνητικό μήνυμα. Αμέσως, λαμβάνετε ένα “μη απεσταλμένο” μήνυμα από το smartphone σας. Ελέγχετε για να δείτε αν το τηλέφωνό σας έχει σήμα. Δείχνει πλήρες σήμα. Τι συμβαίνει λοιπόν;?

Πολλά πράγματα συμβαίνουν εδώ:

Πρώτον, ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων στη συναυλία καθυστερεί την κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Θα το εξηγήσουμε αυτό σε βάθος αργότερα…

Δεύτερον, ο κόσμος έχει smartphones που χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων. Πολλοί παρακολουθούν και ανεβάζουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Επίσης, στέλνουν βίντεο και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις. Άλλοι δε, μπορεί να έχουν μαζί τους περισσότερα από ένα smartphone και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα, όπως τα smartwatches. Επιπλέον, η ίδια η πόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιεί δεδομένα για τα σήματα κυκλοφορίας, τη δημόσια ασφάλεια, τις πρώτες βοήθειες και λοιπές ανάγκες. Όλα αυτά αυξάνουν την ποσότητα των δεδομένων που αποστέλλονται.

Τέλος, η δυνατότητα χρήσης τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων από τόσους πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα μπορεί να μην επαρκεί για τις διαθέσιμες τεχνολογίες στο πάρκο.

Για να δούμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει. Όταν στέλνετε ένα γραπτό μήνυμα, το smartphone σας εκπέμπει ραδιοκύματα σε σταθμούς βάσης, που ονομάζονται επίσης ” σταθμοί κινητής τηλεφωνίας “. Αυτοί οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ραδιοκύματα σε άλλους παρόμοιους σταθμούς που βρίσκονται κοντά στο άτομο που λαμβάνει το μήνυμα. Και, αυτοί οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας στέλνουν το μήνυμα στον παραλήπτη.

Όταν πολλοί άνθρωποι στέλνουν μηνύματα χρησιμοποιώντας τους ίδιους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, οι σταθμοί αυτοί υπερφορτώνονται. Αυτή η υπερφόρτωση επιβραδύνει την ικανότητα των θέσεων κινητής τηλεφωνίας να επεξεργάζονται πληροφορίες με υψηλές ταχύτητες και καθυστερούν την ικανότητά σας να στέλνετε και να λαμβάνετε πληροφορίες από άλλους.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ κάλυψης και χωρητικότητας;

Η κάλυψη αφορά τον χώρο ή την περιοχή που έχει μια συσκευή για την πρόσβαση στο δίκτυο.

Η χωρητικότητα είναι ο όγκος κίνησης που μπορεί να διαχειριστεί ένα δίκτυο, δηλαδή τα δεδομένα που μπορεί να επεξεργαστεί ένα δίκτυο ταυτόχρονα από όλα τα μηνύματα ή τις πληροφορίες που αποστέλλονται.

Ας επανέλθουμε στο παράδειγμα της συναυλίας στο πάρκο. Υπήρχε κάλυψη, αλλά επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί δεδομένα για να στείλει πληροφορίες, υπήρξε υπερφόρτωση της κυκλοφορίας και, συνεπώς, χαμηλή χωρητικότητα του δικτύου. Αυτό επιβραδύνει το δίκτυο.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας “νεκρής ζώνης” (δηλαδή μιας ζώνης χωρίς κάλυψη) και μιας ζώνης με “χαμηλή χωρητικότητα”. Μια ζώνη με χαμηλή χωρητικότητα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο της επισκεψιμότητας και της υπερφόρτωσης.

Μπορεί ένα δίκτυο να αυξήσει τη χωρητικότητά του;

Για την αντιμετώπιση της χαμηλής χωρητικότητας υπάρχει λύση.

Ονομάζεται αύξηση πυκνότητας του δικτύου. Με την αύξηση αυτή του δικτύου, ακόμη και όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε μια συναυλία, σε μια πόλη ή σε οποιοδήποτε μέρος, έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες χωρίς να αντιμετωπίζουν υπερφόρτωση του δικτύου.

Για την πύκνωση του δικτύου, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν μακροεγκαταστάσεις, μικρούς σταθμούς και DAS.

Οι “τοποθεσίες Macro ” είναι εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Οι “micro” είναι θέσεις κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν μικρότερο χώρο από τις μακροβάσεις και είναι επίσης μικρότερες σε μέγεθος κατασκευές. Συνήθως τοποθετούνται πάνω σε μπαλκόνια, όψης κτίριων σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Τα “DAS” είναι ένα σύννολο συστήματων μικρών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για κεραίες που διανέμονται και τοποθετούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Συνήθως αναπτύσσονται όταν αναμένεται να βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είτε πρόκειται για ένα νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου είτε για ένα στάδιο κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος.event.

Αύξηση χωρητικότητας δικτύου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου. Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής:

  • Η αύξηση του αριθμού των σταθμών, των micro και macro, ή των DAS, ανάλογα µε την τοποθεσία, τόσο σε αγροτικές και αστικές περιοχές όσο και σε πυκνοκατοικημένα κέντρα πόλεων.
  • Συνεγκατάσταση εξοπλισμού σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών. Με άλλα λόγια, πολλοί πάροχοι μπορούν να εγκαταστήσουν τον δικό τους εξοπλισμό σε ήδη υπάρχοντες πυλώνες/σταθμούς για να αυξήσουν τη χωρητικότητα του δικτύου τους.

Η κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητες στην ανάπτυξη των δικτύων της.